Składniki:
20 dag mąki (większość gryczanej + trochę kukurydzianej)
2 - 2,5 dag drożdży
szczypta soli
2 łyżeczki brązowego cukru
ok. pół szklanki ciepłej wody
roztrzepane jajo
Sypkie składniki do ozdoby paluszków i precelków:
- sezam,
- mak,
- nasiona chia,
- siemię lniane... Co, kto lubi. ;)
Wykonanie:
1. Zrobić zaczyn rozpuszczając drożdże i dwie łyżeczki brązowego cukru w ciepłej wodzie. Poczekać aż wyrośnie.2. Wlac wyrośniety zaczyn do mąki, dodać pół łyżeczki soli (u mnie różowa himalajska ;).
3. Wyrobić ciasto. Jeśli nie chce się kleić, dodać trochę wody. Jeśli za lepkie, dosypać trochę mąki i wyrabiąc do skutku aż będzie zwarta kula.
4. Od razu odrywać małe kawałki ciasta, robić w dłoniach mniejsze kuleczki, następnie oprószac je mąką. Potem robić wałeczki - jeśli zostawicie proste, będą klasyczne paluszki, jeśli zawiniecie, jak na zdjęciu* obok, wyjdą precelki
5. Smarowac roztrzepanym jajem i posypać dodatkami - sezam, chia, mak...
6. W piekarniku uruchamiamy dolną grzałkę + termoobieg, nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy na środkowym poziomie ok.12 - 15 min, w zależności od grubości paluszków i tego, jak bardzo chcecie je mieć wypieczone.
Uwaga praktyczno - techniczna:
200 g mąki to proporcja na jedna dużą blachę paluszków... Dwadzieścia kilka szt. w zależności od ich grubości. Ale od razu Wam mówię - znikają tak szybko, że ... nie warto robić jednej porcji, trzeba co najmniej dwie ;)
SMACZNEGO! :)
P.S. Kto Waszym zdaniem wygra mecz? The Wally Family ma tylko jedną możliwą odpowiedź. ;)
* na załączonym powyżej foto zapewne precel z mąki pszennej, więc się nie dołujcie, że Wasze mają ciut inny wygląd. Z mąki bezglutenowej nigdy taki nie wyjdą, więc ten teges... spokojnie. ;) Wrzucam go tylko po to, żebyście mogli zobaczyć jak zawijać wałaczki ciasta, by wyszły z nich rzeczone precle. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz